PDO - szybkość i

pyt Q

Poradźcie coś, bo chciałbym już jutro kontynuować projekt - mam dużo do zrobienia. Większość stoi murem za OOP. Jednak najważniejsza dla skryptu jest SZYBKOŚĆ - sprawność i małe zużycie RAM-u.
Nie da się zoptymalizować skryptu pod _każdym_ kątem. To są podstawy optymalizacji o których można poczytać chyba w każdej sensownej książce zajmującej się tą tematyką.

odp A

Nie porównujmy języków C, C++, Delphi, JavaScript z PHP lub ASP, które są interpretowane i mają za zadanie złożyć stronę na podstawie danych i wyświetlić.
PHP i ASP.NET nie są językami interpretowanymi. Javascript jest.

odp A

Nie porównujmy języków C, C++, Delphi, JavaScript z PHP lub ASP, które są interpretowane i mają za zadanie złożyć stronę na podstawie danych i wyświetlić.
PHP i ASP.NET nie są językami interpretowanymi. Javascript jest.
PHP jest bez cienia wątpliwości językiem interpretowanym. Kompilowany jest do opkodów, które są interpretowane. ASP(.Net) to nie jest język, tylko środowisko. Działające pod nim dotnetowe języki są kompilowane do opkodów MSIL, które potem mogą być albo interpretowane albo kompilowane do kodu maszynowego. W większości przypadków Javascript jest interpretowany tak samo jak PHP,

No to nie jest to "bez cienia wątpliwości" język interpretowany. Według mojej wiedzy, to jednak język, który najpierw wszystko przetwarza, generuje kod (pośredni, czy nie) jest językiem kompilowanym. Interpretowanym językiem był język wykonywany instrukcja po instrukcji, na bieżąco, a PHP tego warunku nie spełnia.
Skrót myślowy z tym "ASP.NET". C#/VB.NET/Delphi/C++. Zdecydowanie są to języki interpretowane. ;>
Możesz sobie instrukcja po instrukcji wykonywać, w kontekście już istniejącego kodu. Patrz firebug i konsola javascript. Zrobisz takie sztuczki w PHP? :)

odp A

Skrót myślowy z tym "ASP.NET". C#/VB.NET/Delphi/C++. Zdecydowanie są to języki interpretowane. ;
C++ i Delphi zdecydowanie interpretowane!? a PHP nie!? Możesz sobie instrukcja po instrukcji wykonywać, w kontekście już istniejącego kodu. Patrz firebug i konsola javascript. Zrobisz takie sztuczki w PHP? :)
Zend Debugger? var a = 5; console.log(a); a += 4; Zresztą debugging krok po kroku to nie jest znak rozpoznawczy języków interpretowanych - dokładnie to samo można zrobić ze skompilowanym plikiem wykonywalnym w C.

Ironii nie rozpoznałeś. Do .NET można kompilować zarówno z Delphi, C++, PHP, C#, VB.NET i Pythona. Więc IMHO ciężko nazwać to wszystko "interpretowanymi" językami.
Nie chodzi mi o breakpointy. W Firebugu masz pełny interpreter javascript. Z dokładnością do tego, że możesz wpisywać sobie komendy:
5 9
i na bieżąco widzieć efekt działań. I możesz dodatkowo podglądać kod z wczytanej strony i wykonywać na nim inne operacje. A błąd nie spowoduje wywałki działania. Podobnie masz w Pythonie. :)
IMHO nie ma czegoś takiego jak sam "język" interpretowany. Wszystko zależy od tego czym go będziesz traktować. Po prostu IMHO obecnie to co obsługuje PHP, czy C#, VB.NET i inne, nie jest jak dla mnie interpreterem.

Dodaj odpowiedź

Tytuł:

Mail: (w celu weryfikacji posta)