On 11 Cze, 22:09, Wojciech Bańcer może wydajność? no ta akurat w przypadku obu omawianych jest na korzyść Cake'a sellersrank.com/php/cakephp-codeigniter-benchmark/ Robienie benchmarka na Hello Worldzie? Szacun. :)
Czy zdajecie sobie sprawe z tego co piszecie? Widzial ktos kod Cake to jeden wielki smietnik, moze wielkim + jest tylko ActiveRecord i tyle. Symfony zawiera Propela wiec nie ma co porownywac co jest lepsze. Cake i PHP5 i PHP4 dla mnie to jest jedna wielka wada tego frameworka. PHP4 to juz jest przeszlosc praktycznie zero OOP. sie w PHP5. Jesli ktos pisze i stawia wyzszosc porceduralnego niz OOP to radze nie programowac i zajac sie czyms innym, bo to inny sposob myslenia. Radze poczytac wiele ksiazek na ten temat. Kolejna wada Cake (tak przynajmnie wczesniej bylo) wymuszona baza danych. 0 wsparcia dla web service. Juz nie mowie o natywnych klasach do baz danych np PG czy Oracle przez ActiveRecord to jedna wielka pomylka programistow tego frameworka. Wiem ze nie powinienem oskarzac progamistow bo nawet jednym z rozwijajacych jest nasz radak ale taka prawda jest.
Obecnie liczy sie OOP jeli ktos nie wie dlaczego to jak pisalem wczesniej radze nie programowac i zajac sie czym innym lub zakupic sobie kilka ksiazek o pogramowanie obiektowym i sie wtedy wypowiedziec.
chylek.gmail.com : Napisz gdzie widzisz ten śmietnik.
ActiveRecord leży u podstaw takiego podejścia. Nie jest to tylko "+" lecz główny mechanizm, idea framewroków railsowych.
No co jest lepsze? W propelu trzeba pisać wszystkie klasy modelu. W Cake mogą być generowane lub wręcz nie istnieć jawnie.
Pogłoski o śmierci php4 są mocno przesadzone.
Tak naprawde OOP zaczyna
Tu nie masz racji. Dużo rzeczy pisze się proceduralnie i jakoś nikt nawet nie myśli żeby to zmieniać.
A co to za wada??? Taka decyzja projektantów i już. MySQL5 to świetny RDBMS.
Bzdura z tym webservice.
No chyba właśnie nie wiesz dlaczego liczy się OOP. Na działanie oprogramowania nie ma to wpływu (a jeśli ma to na niekorzyść OOP). Wszystko zależy od programistów, projektantów itp.
OOP jest ważne (IMHO może nawet bardziej ze względu na łatwą możliwość projektowania czy modelowania aplikacji), ale nie jest to jedyna słuszna droga.
jaki framework do sklepu?
Robienie benchmarka na Hello Worldzie? Szacun. :)
Wojciech Bańcer :
test "nie - Hello World" alrond.com/en//jan/25/performance-test-of-6-leading-frameworks/ co prawda nie ma tu Cake'a ale Symfony tutaj też nie wypada najlepiej
Muszę zbudować sklep, czyli koszyk, rejestracje userów, panel admina itp. Czasu niewiele i możliwie najbardziej chciałbym sobie ułatwić życie. Zastanawiam się nad użyciem CakePHP/CodeIgniter bo tutaj z dokumentacji chwytam o co biega. Symfony jakoś nie mogę ugryźć.
A może macie doświadczenia z jakimiś innymi frameworkami które posiadają wygodne helpery czy komponenty do budowy koszyka / wielopoziomowego menu (kategorie, podkategorie)/autoryzacje itp.?
Gzy pisze:
Osobiście codziennie używam Cake'a jak i CodeIgnitera. Cóż, rzeczywiście nie są trudne do nauczenia/konfiguracji, powiedziałbym nawet że są dużo prostsze od Symfony czy Prado (ale to moja subiektywna ocena). Zainteresowałem się CakePHP bo interesuję się również Railsami - i w sumie tylko dlatego. Ale powiem że nie narzekam. W Cakeu naprawdę bardzo szybko piszę się site'y - w większości przypadków nawet wprost nie napisałem zwykłego select'a - bo korzystam z ActiveRecords (dla mnie naprawdę świetna sprawa). Co do tego że obydwa frameworki pracują dobrze na PHP4/PHP5 uważam za zaletę, bowiem czasami klient ma jedynie serwer gdzie można używać PHP4 - także inne rozwiązania nie wchodzą w rachubę. Ale to czy coś co używa zarówno PHP4/PHP5 jest wadą czy zaletą zależy od punktu parzenia. Co do CodeIgnitera to także jest ciekawy framework, jednak w odróżnieniu od Cake'a dużo więcej trzeba się "naklepać" żeby osiągnąć podobny efekt jak w Cakeu, ale za to daje większe możliwości. Ma niezłą ilość dodatków - podobnie jak Cake (nie wiem który ma więcej ;)
Cóż no i jeżeli chodzi o Mysql to największą wadą cakea jest to, że nie obsługuje widoków w Mysql5 - CI to bez problemów potrafi. Nie wiem także, czy Cake również wspiera transakcje - CI ponoć tak - gdzieś wyczytałem w dokumentacji.
Ja uważam że oba frameworki są dobre - zależy czego się oczekuje i do czego zamierza się wykorzystać frameworka. Nie twierdze, że inne frameworki są gorsze/lepsze - wszystko zależy od developera. Sam ostatnio zainteresowałem się Symfony - chciałem zobaczyć "inny pomysł na frameworka".
A co do sklepu to wszystko zależy od tego jaki duży ma być ten sklep, wymagań, oczekiwań etc Sam musisz wybrać.
Wojciech Bańcer :
Robienie benchmarka na Hello Worldzie? Szacun. :)
test "nie - Hello World" alrond.com/en//jan/25/performance-test-of-6-leading-frameworks/
co prawda nie ma tu Cake'a ale Symfony tutaj też nie wypada najlepiej
Gzy :
No niestety ten test to kolejny "Hello World", trzeba zerknąć na sekcję "Project codes for every framework"
Zdaje się, że test był przeprowadzony bez jakiegokolwiek optymalizatora po stronie serwera, więc nawet dla samego "hello world" jest średnio wiarygodny.