szybsze php

pyt Q

Szybsze od standardowego serwera www znaczy się apacha problemów na razie nie mam ino rozważam czy np. wymiana apacha na nginxa jest sensowna bo tak jakoś ciągle spotykam się z tym, że wszędzie dookoła w innych projektach używają raczej czegoś innego niż apache. szymon pisze:
Wróbelek ma jedną nóżkę bardziej? Apache to serwer, a FCGI to interfejs, za pomocą którego aplikacja komunikuje się z serwerem.
artur

odp A

** szymon
Cześć, czy ktoś może instalować php jako fcgi np. pod nginxem? Czy to rzeczywiście jest szybsze i czy warto?
Szybsze od czego i robiąc co? Masz problem z wydajnością - zbadaj najpierw na czym on polega, a potem szukaj rozwiązań
Szybsze od standardowego serwera www znaczy się apacha problemów na razie nie mam ino rozważam czy np. wymiana apacha na nginxa jest sensowna
Nie masz problemów, a wymiana Apache na nginx przysporzy Ci takich - ergo: (nie wiem czyja maksyma) ludzie nie mają problemów tylko sami je sobie stwarzają.
bo tak jakoś ciągle spotykam się z tym, że wszędzie dookoła w innych projektach używają raczej czegoś innego niż apache.
Raczej wszędzie (w sensie z reguły, najczęściej, itd.) właśnie się używa Apache.
Wiesz jak masz powodującą problemy z wydajnością aplikacją to z reguły nie jest to problem z samym serwerem i nie jest tak, że wymiana serwera magicznie sprawi, że aplikacja będzie bardziej wydajna, a pojemność całego środowiska diametralnie się zwiększy. Najczęściej problemy z wydajnością rozwiązuje się poprzez dorzucenie więcej sprzętu, ale dochodzi w pewnym momencie do sytuacji, że dorzucanie sprzętu nic nie da (albo jest niemożliwe albo bardzo kosztowne) - wtedy zaczynamy się zastanawiać co można zrobić i z reguły największy zysk daje po prostu zoptymalizowanie aplikacji, czy w ogóle przepisanie jej tak aby działała w modelu, który spełnia przyjęte założenia.
Według mnie to oczekujesz jakiś cudów przez samą wymianę serwera - to tak nie działa, tzn. najczęściej to nie serwer jest wąskim gardłem tylko architektura aplikacji. W pewnym momencie po prostu nie da się wrzucić więcej sprzętu (nawet dla ngnix) i trzeba zmienić architekturę tak aby dała się dalej skalować.
Dlaczego od razu zakładasz, że nie mam pojęcia o tym wszystkim i się w ogóle na tym nie znam? Zamiast odpowiadać mi na proste pytanie, od razu dajesz wykład o pierdołach, o które zupełnie nie pytałem. Pytanie mam proste: aplikacja php + apache + mod_php czy ktoś wie czy zyskam na wydajności TYLKO wymieniając to na nginxa + fcgi?

odp A

szymon pisze: Szybsze od standardowego serwera www znaczy się apacha problemów na razie nie mam ino rozważam czy np. wymiana apacha na nginxa jest sensowna bo tak jakoś ciągle spotykam się z tym, że wszędzie dookoła w innych projektach używają raczej czegoś innego niż apache.
Wróbelek ma jedną nóżkę bardziej? Apache to serwer, a FCGI to interfejs, za pomocą którego aplikacja komunikuje się z serwerem.
artur
No tak żałosne proste pytanie, zero odpowiedzi, a tylko zjebka od wszystkich dookoła, że sam sobie problemy stwarzam a chodziło mi tylko o to, że pod apacha jest mod_php, pod nginxa jest ino fcgi (co dla php i tak pewnie oznacza działanie jak cgi). Pytałem tylko czy ktoś zna różnice w wydajności i co ewentualnie jest wydajniejsze. No ale widzę, że tu nikt nie ma z tym doświadczenia i zamiast napisać że nie wiecie albo nic nie pisać, to od razu żałosne teksty pokazujące, że się nie znam. Mniejsza o to czy się znam, najfajniejsze jest to, że nie dostałem opdowiedzi na proste pytanie a teraz czekam na kolejne teksty w stylu: nie znasz się, nie pisz itd. Pytanie jest proste: wymieniam apacha na nginxa.. czy ktoś wie czy to się opłaca?

odp A

Pytanie jest proste: wymieniam apacha na nginxa.. czy kto¶ wie czy to siê op³aca? []
Zada³e¶ pytanie w stylu "ile kosztuje samochód?". Odpowied¼ jest prosta: to zale¿y.

Dodaj odpowied¼

Tytu³:

Mail: (w celu weryfikacji posta)