formularz - fopen - fgtcsv PROBLEM

pyt Q

Witajcie, problemik tego typu - za pomocą formularza w pliku pliczek1.htm:

przekazuję do pliku pliczek2.php namiary na plik:11| $plik=$_POST['plik']; 12| $plik_uchwyt=fopen($plik, "r"); .. | .. | 31| while(($wiersz=fgetcsv($plik_uchwyt, 0, ';'))!== FALSE) | { | $row++; |
i tutaj mam zagadkę - otóż przy wczytywaniu w IE działa poprawnie, zaś przy próbie wczytywania w Firefox-ie wyskakują mi komunikaty:
Warning: fopen(file.csv) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in C:\Program Files\VertrigoServ\www\rozrachunki\wczytywanie\file.php on line 12
Warning: fgetcsv() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\Program Files\VertrigoServ\www\rozrachunki\wczytywanie\file.php on line 31
Korzystam z Vertrigo, na XP.
co ciekawe - jeżeli umieszczę plik, który chcę wczytać w tym samym katalogu co skrypt, to niezależnie od przeglądarki wczytuje go poprawnie..
mam nadzieję, że wywód w miarę czytelny, jeżeli ktoś rozwiązał już taką zagadkę to z góry dziękuję za wskazówki. pozdrawiam,

odp A

przekazuję do pliku pliczek2.php namiary na plik:
11| $plik=$_POST['plik']; 12| $plik_uchwyt=fopen($plik, "r"); . | . | 31| while(($wiersz=fgetcsv($plik_uchwyt, 0, ';'))!== FALSE) | { | $row++; ..|

i tutaj mam zagadkę - otóż przy wczytywaniu w IE działa poprawnie, zaś przy próbie wczytywania w Firefox-ie wyskakują mi komunikaty:
Warning: fopen(file.csv) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in C:\Program Files\VertrigoServ\www\rozrachunki\wczytywanie\file.php on line 12
Warning: fgetcsv() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\Program Files\VertrigoServ\www\rozrachunki\wczytywanie\file.php on line 31
Korzystam z Vertrigo, na XP.
co ciekawe - jeżeli umieszczę plik, który chcę wczytać w tym samym katalogu co skrypt, to niezależnie od przeglądarki wczytuje go poprawnie..
mam nadzieję, że wywód w miarę czytelny, jeżeli ktoś rozwiązał już taką zagadkę to z góry dziękuję za wskazówki. pozdrawiam,
Krzysiek
zainteresuj się tablicą $_FILES oraz funkcją move_uploaded_file()
ponadto przydatna jest konstrukcja:
$plik_uchwyt=@fopen($plik, "r"); if ($plik_uchwyt) { while(($wiersz=fgetcsv($plik_uchwyt, 0, ';'))!== FALSE) } else { echo 'nie udało się otworzyć pliku'; }

odp A

przekazuję do pliku pliczek2.php namiary na plik:
11| $plik=$_POST['plik']; 12| $plik_uchwyt=fopen($plik, "r"); . | . | 31| while(($wiersz=fgetcsv($plik_uchwyt, 0, ';'))!== FALSE) | { | $row++; ..|

Sie rozwiązało, na początek -dzięki Lemat, żeby chodziło to bezproblemowo faktycznie należy korzystać z tablicy $_FILES. druga sprawa to to że robiłem błąd w formularzu - koniecznie trzeba dodać "enctype="multipart/form-data" i wtedy wygląda to tak:
> 1| 2| 3| >
pli.php:11| $plik=$_FILES['plik']['name']; 12| $plik_uchwyt=fopen($plik, "r"); .. | | .może się przyda innym początkującym
pozdrowienia

Dodaj odpowiedź

Tytuł:

Mail: (w celu weryfikacji posta)