Witam.
Konfiguracja jest następująca:
- PHP 5.2.9 - IIS 7.0 - MS SQL - SO: Vista Home Premium
Poptrzebuję dostać sie do bazy MS SQL przez PDO (i tylko takie rozwiązanie wchodzi w gre)
php_pdo.dll, php_pdo_mssql.dll, php_mssql.dll są w katalogu c:\php5\ext
W php.ini mam oczywiście:
extension_dir="C:\php5\ext"
i dalej mam
extension=php_pdo.dll extension=php_mssql.dll extension=php_pdo_mssql.dll
Kolejność była zmieniana na różne sposoby.
Wszystko oczywiscie bez średników na początku. Serwer restartowany za każdym razem (a nawet cała maszyna jest odpalana restartowana)
php.ini jest odczytywane przy wywoływaniu phpinfo(), widać zmiany jakie wprowadzam w innych miejscach pliku. ale moduły nie ładują się. Do innych baz (MySQL'a ) też próbowałem i bez efektu. Otrzymuję komunikaty typu:
The PDO extension is required for this adapter but the extension is not loaded albo Fatal error: Class 'PDO' not found in C:\inetpub\wwwroot\.\jakiś skrypt.php in line 234
Załadowane moduły jakie są teraz to (po wywołaniu get_loaded_extensions()): Array ( [0] => bcmath [1] => calendar [2] => com_dotnet [3] => ctype [4] => session [5] => filter [6] => ftp [7] => hash [8] => iconv [9] => json [10] => odbc [11] => pcre [12] => Reflection [13] => date [14] => libxml [15] => standard [16] => tokenizer [17] => zlib [18] => SimpleXML [19] => dom [20] => SPL [21] => wddx [22] => xml [23] => xmlreader [24] => xmlwriter [25] => ISAPI )
Miał ktoś już doświadzczenia z podobnym problemem i jak sobie mozna z tym poradzić?
Przepraszam jeżeli mimo przejrzenia i google, i zasobów tej grupy przeoczyłem rozwiązanie problemu jeśli już ktoś to opisał.
Pozdrawiam dK
PHP5 i moduły nie do załadowania przez extension
pyt
Q
odp
A
Rozwiązanie:
- niezgodność wersji bibliotek .dll z php - dll-ki pochodziły z innej wersji. Po zamianie dll-ek na te które są w pakiecie php5.2.9-Win32.zip która jest na serwerze pl.php.net problem ustąpił.
dK