lebkowski.name/kontakt-z-autorem-strony
I nie należy się spodziewać, że użytkownik kapnie się, że 80% URLa można zamienić na "sprzedam gacie leppera" bez psucia linku.
To nie jest przypadkiem podatność pozwalająca na robienie czarnego SEO? Tzn. pozycjonowanie na inne frazy podmieniając fragment zmienny/tekstowy? Możliwe.
Na jednej ze swoich stron, gdzie muszę tolerować rozwiązanie oparte na IDkach, mam kod typu:
if ($idealny_url_tej_strony != $REQUEST_URI) przekierowanie($idealny_url_tej_strony);
(porównanie trzeba robić ostrożnie, żeby np. różnica w urlencode albo końcowym slashu nie powodowała nieskończonej pętli)
tytul w url, jak lepiej?
Wybaczcie Panowie, ale argument o dyktowaniu przez telefon wydaje mi się śmieszny nieco - każdy w miarę normalny człowiek powie - wejdź na lebkowski.name (tu doda: tak, kropka name, tam nic więcej nie ma, tak to jest taki adres) i kliknij w coś-tam w którymś-tam rogu na dole/ górze strony. Natomiast jeżeli link jest wrzucony np. w opis gg, czy w wiele innych miejsc, to może zostać ucięty. I wtedy kicha, bo ktoś na stronę nie wejdzie, jeżeli url nie zawiera id. Naprawę uśmiałem się przy przykładzie z dyktowaniem
** Mike Szyndel
A np. billboard na mieście czy klip w tv wyświetlający bigcorp.com/foopromo to oczywiście jest nie do wyobrażenia nie? :)
W przypadku nazw możesz postarać się, żeby pierwsze -naście znaków było wystarczająco różne. Możesz też wykryć ucięty link i pokazać listę pasujących stron do wyboru Hmm, w zasadzie w idealnym świecie skrypt mógłby pokazać w takim wypadku "300 Multiple Choices". Tyle mamy fajnych kodów odpowiedzi, a w praktyce używane jest właściwie tylko 404. ;)
** Maciej Łebkowski
Przecież sensownie zaprojektowane strony tak właśnie robią Tzn. w dobrym zwyczaju jest nie zostawiać klienta z gołym 404 (on może w ogóle nie wiedzieć co to znaczy) tylko podsunąć mu jakieś sugestie czyli np. wyszukać strony o podobnym tytule, zaproponować główne sekcje i udostępnić wyszukiwarkę oraz formularz zgłoszenia problemu, jeżeli użytkownik uważa, że pod tym adresem jednak zdecydowanie coś powinno być.
Jest też taki mod_spelling w Apache.
Jest teĹź taki mod_spelling w Apache. []
I Twoim zdaniem mod_spelling znajdzie coĹ co rozumie tylko mod_rewrite?
Konrad, sru do dokumentacji, poczytaÄ, potem siÄ wypowiadaÄ.
ethanak