jaki framework do sklepu?

pyt Q

pisze: Muszę zbudować sklep, czyli koszyk, rejestracje userów, panel admina itp. Czasu niewiele i możliwie najbardziej chciałbym sobie ułatwić życie. Zastanawiam się nad użyciem CakePHP/CodeIgniter bo tutaj z dokumentacji chwytam o co biega. Symfony jakoś nie mogę ugryźć.
A może macie doświadczenia z jakimiś innymi frameworkami które posiadają wygodne helpery czy komponenty do budowy koszyka / wielopoziomowego menu (kategorie, podkategorie)/autoryzacje itp.?
Osobiście codziennie używam Cake'a jak i CodeIgnitera. Cóż, rzeczywiście nie są trudne do nauczenia/konfiguracji, powiedziałbym nawet że są dużo prostsze od Symfony czy Prado (ale to moja subiektywna ocena). Zainteresowałem się CakePHP bo interesuję się również Railsami - i w sumie tylko dlatego. Ale powiem że nie narzekam. W Cakeu naprawdę bardzo  szybko piszę się site'y - w większości przypadków nawet wprost nie napisałem zwykłego select'a - bo korzystam z ActiveRecords (dla mnie naprawdę świetna sprawa). Co do tego że obydwa frameworki pracują dobrze na PHP4/PHP5 uważam za zaletę, bowiem czasami klient ma jedynie serwer gdzie można używać PHP4 - także inne rozwiązania nie wchodzą w rachubę. Ale to czy coś co używa zarówno PHP4/PHP5 jest wadą czy zaletą zależy od punktu parzenia. Co do CodeIgnitera to także jest ciekawy framework, jednak w odróżnieniu od Cake'a dużo więcej trzeba się "naklepać" żeby osiągnąć podobny efekt jak w Cakeu, ale za to daje większe możliwości. Ma niezłą ilość dodatków - podobnie jak Cake (nie wiem który ma więcej ;)
Cóż no i jeżeli chodzi o Mysql to największą wadą cakea jest to, że nie obsługuje widoków w Mysql5 - CI to bez problemów potrafi. Nie wiem także, czy Cake również wspiera transakcje - CI ponoć tak - gdzieś wyczytałem w dokumentacji.
Ja uważam że oba frameworki są dobre - zależy czego się oczekuje i do czego zamierza się wykorzystać frameworka. Nie twierdze, że inne frameworki są gorsze/lepsze - wszystko zależy od developera. Sam ostatnio zainteresowałem się Symfony - chciałem zobaczyć "inny pomysł na frameworka".
A co do sklepu to wszystko zależy od tego jaki duży ma być ten sklep, wymagań, oczekiwań etc Sam musisz wybrać.
A co mozna powiedziec o ZendFrameworku poruwnojac go z tymi dwoma wyzej opisanymi? pozdr Stachu

odp A

ActiveRecord leży u podstaw takiego podejścia. Nie jest to tylko "+" lecz główny mechanizm, idea framewroków railsowych. Symfony zawiera Propela wiec nie ma co porownywac co jest lepsze. Cake
No co jest lepsze? W propelu trzeba pisać wszystkie klasy modelu. W Cake mogą być generowane lub wręcz nie istnieć jawnie.
i PHP5 i PHP4 dla mnie to jest jedna wielka wada tego frameworka. PHP4 to juz jest przeszlosc praktycznie zero OOP.
Pogłoski o śmierci php4 są mocno przesadzone.
Tu nie masz racji. Dużo rzeczy pisze się proceduralnie i jakoś nikt nawet nie myśli żeby to zmieniać. myslenia. Radze poczytac wiele ksiazek na ten temat. Kolejna wada Cake (tak przynajmnie wczesniej bylo) wymuszona baza danych. 0 wsparcia dla
A co to za wada??? Taka decyzja projektantów i już. MySQL5 to świetny RDBMS.

Ok z tym sie zgadzam bo tak jest w railsach i tak juz musi byc. Zobacz co oferuje rowniez hibernate i porownaj sobie prostote uzywania.
Widze ze nie masz pojecia co to propel wiec sie nie wypowiadaj tylko przeczytaj. Sa 2 mozliwosci wygenerowanie modeli z instejacego schematu bazy danych i z plikow ymlowych lub xml.

Nie mozna sie uwsteczniac, jesli nie widzisz roznicy miedzy 5 a 4 to niestety ale nie bede Cie uswiadamial.
W Twoim przypadku moze tak.
Wymuszac polaczenie z baza a jesli chce zrobic aplikacje klienta webserwice to co mam sie zalamac wtedy? Ale ty uwazasz ze to jest ok. Ok nie bede sie przekonywal. Co z tego ze MySQLa wspieraja a co z reszta bazy? MSSQL Oracle, Postgres? Ale to wedlug Ciebie to jest widzimisie developerow Cake no nie ma co mowic ale smutne troche. Kient stawia wymagania Oracle ale niestety projektu nie mozna zrealizowac bo developerzy nie przewidzieli pelnej obslugi - dla mnie to porazka.
Co do sf to taka nowinka wiele rzeczy w yahoo jest oparte na symfony.
Co do Zend Frameworka to uwazam ze jako zbior klas (komponentow) jest ok ale jako framework jeszcze nie jest tak jak nalezy. Przyklad agavi czy symfony czy cake masz gotowy szkielet aplikacji gdzie sie wypelnia akcje a w ZF niestety trzeba wiele rzeczy zanim zacznie sie do "kupy" wszystko skladac trzeba sie opisac.
Co do OOP i proceduralnego juz wiele postow wiele art. w sieci wiec mozna przeczytac co i jak. Jest wiele ciekawych ksiazek.

odp A

ActiveRecord leży u podstaw takiego podejścia. Nie jest to tylko "+" lecz główny mechanizm, idea framewroków railsowych.
Ok z tym sie zgadzam bo tak jest w railsach i tak juz musi byc. Zobacz co oferuje rowniez hibernate i porownaj sobie prostote uzywania.
Symfony zawiera Propela wiec nie ma co porownywac co jest lepsze. Cake No co jest lepsze? W propelu trzeba pisać wszystkie klasy modelu. W Cake mogą być generowane lub wręcz nie istnieć jawnie.
Widze ze nie masz pojecia co to propel wiec sie nie wypowiadaj tylko przeczytaj. Sa 2 mozliwosci wygenerowanie modeli z instejacego schematu bazy danych i z plikow ymlowych lub xml.
i PHP5 i PHP4 dla mnie to jest jedna wielka wada tego frameworka. PHP4 to juz jest przeszlosc praktycznie zero OOP. Pogłoski o śmierci php4 są mocno przesadzone.
Nie mozna sie uwsteczniac, jesli nie widzisz roznicy miedzy 5 a 4 to niestety ale nie bede Cie uswiadamial.
Tu nie masz racji. Dużo rzeczy pisze się proceduralnie i jakoś nikt nawet nie myśli żeby to zmieniać.
W Twoim przypadku moze tak.
myslenia. Radze poczytac wiele ksiazek na ten temat. Kolejna wada Cake (tak przynajmnie wczesniej bylo) wymuszona baza danych. 0 wsparcia dla A co to za wada??? Taka decyzja projektantów i już. MySQL5 to świetny RDBMS.
Wymuszac polaczenie z baza a jesli chce zrobic aplikacje klienta webserwice to co mam sie zalamac wtedy? Ale ty uwazasz ze to jest ok. Ok nie bede sie przekonywal. Co z tego ze MySQLa wspieraja a co z reszta bazy? MSSQL Oracle, Postgres? Ale to wedlug Ciebie to jest widzimisie developerow Cake no nie ma co mowic ale smutne troche. niestety projektu nie mozna zrealizowac bo developerzy nie przewidzieli pelnej obslugi - dla mnie to porazka.
chylek.gmail.com :
Ech. Wyluzuj nieco. Kiedyś używałem Propela w Mojavi i trochę się różnił od obecnej wersji. Teraz faktycznie można sobie generować, ale i tak pozostaje niemiłe (dla mnie) istnienie pliku XML z opisem modelu.
Żenada.
Ręce opadają. Jak nie masz co napisać to piszesz o mnie? Znasz mnie? Zobacz sobie na sf.net ile i jakich projektów ludzie piszą w C. Nie wspomnę już o (chyba) wszystkich systemach operacyjnych.
Napisze jeszcze raz, żądne programy (w działaniu) nie są lepsze dlatego, że są napisane obiektowo.
Jakoś nie zdarzyło mi się nigdy, żeby w aplikacji nie używać bazy danych (nie tylko w internetowej), choćby do przechowywania danych sesji czy autentykacji i autoryzacji. Ale co ja tam wiem.
Mnie to nie smuci. Czy to Ci się podoba czy nie MySQL obsługuje największy procent aplikacji internetowych (przynajmniej z takiej półki do jakiej przeznaczony jest Cake).
Kient stawia wymagania Oracle ale Dla Ciebie porażka a ja jakbym miał konieczność pisania na Oraclu to pewnie napisałbym wszystko w Javie.

odp A

A co mozna powiedziec o ZendFrameworku poruwnojac go z tymi dwoma wyzej opisanymi? pozdr Stachu
onet_poczta.onet.pl pisze:
CI i Cake mają już "wymuszoną" strukturę katalogów, w których umieszcza się kontrolery, modele, widoki etc Zend tego nie ma - w zależności od przyzwyczajeń programisty tak zostanie zaprojektowany site/aplikacja. Trudno powiedzieć jakie rozwiązanie jest lepsze/gorsze. Wszystko zależy od punktu patrzenia.
Poza tym zend jest "PHP5 only" - powyższe - nie.
W sumie na razie nic innego mi nie przychodzi do głowy - za mało znam Zenda ;|

Dodaj odpowiedź

Tytuł:

Mail: (w celu weryfikacji posta)