user online

pyt Q

robisz tabelę w bazie danych
no wlasnie tego chcialem uniknac.. albert
no to robisz dodatkową kolumnę w tabeli userów

odp A

no wlasnie tego chcialem uniknac.. no to robisz dodatkową kolumnę w tabeli userów

tzn. nie chodzilo mi robienie dodatkowej tabeli tylko update tabeli po kazdym przejsciu usera na kolejna strone, zastanawiam sie teraz czy warta skorka za wyprawke, czy warto obciazac dodatkowo baze tylko po to by napisac, ze jest online userow i user jacek jest teraz online :)

odp A

no wlasnie tego chcialem uniknac..
no to robisz dodatkową kolumnę w tabeli userów
tzn. nie chodzilo mi robienie dodatkowej tabeli tylko update tabeli po kazdym przejsciu usera na kolejna strone, zastanawiam sie teraz czy warta skorka za wyprawke, czy warto obciazac dodatkowo baze tylko po to by napisac, ze jest online userow i user jacek jest teraz online :)
albert
jasne, że warto! do tego dorzuć info, że 2 lata temu user Jacek posługiwał się przeglądarką IE5.0 a obecnie załatwił sobie kradzionego Windowsa Vistę z IE7.0 może najlepiej w postaci latającego poltergeista.
To się nazywa "noise to signal ratio".
Osobicie uważam, że "ilość userów na stronie", "najwięcej userów było dnia" to tylko służy betonowaniu ego właściciela strony, bo dla mnie to jest kompletnie bezużyteczne - ja szukam contentu i funkcjonalności a nie ozdobników.

Dodaj odpowiedź

Tytuł:

Mail: (w celu weryfikacji posta)