<? $string="werwrtwrwrtwert,1,5r,ertewtetete,rtyrtyryr,yuikyiuuytuit,c. 140.000yityiuty,ytiyky.53gggfdgddg"; $dlugosc_stringa= strlen($string); for ($x=0; $x<$dlugosc_stringa; $x++){ $znak= substr($string , $x , 1); echo "".$x; echo $znak; if(is_numeric($znak)){ echo "to jest cyfra".$znak; $liczba.=$znak; } } echo "".$liczba; ?> wyłuskuje mi wszystkie liczby ze stringa a ja potrzebuję tylko ten ciąg cyfr którego długość jest większa od np 7. czyli w tym przypadku 53
czy mogę liczyć na sugestie ??
wyłuskanie liczby ze stringa
$string="werwrtwrwrtwert,1,5r,ertewtetete,rtyrtyryr,yuikyiuuytuit,c. 140.000yityiuty,ytiyky.53gggfdgddg";
Bolek pisze:
preg_match_all("@([0-9]){7,}@", $string, $matches); print_r($matches);
$string="werwrtwrwrtwert,1,5r,ertewtetete,rtyrtyryr,yuikyiuuytuit,c. 140.000yityiuty,ytiyky.53gggfdgddg";
$string, $matches); print_r($matches);
$string="werwrtwrwrtwert,1,5r,ertewtetete,rtyrtyryr,yuikyiuuytuit,c. 140.000yityiuty,ytiyky.562gfhrey"; $yy=0; $dlugosc_stringa= strlen($string); for ($x=0; $x<$dlugosc_stringa; $x++){ $znak= substr($string , $x , 1); echo "".$x; echo "-".$znak; if(is_numeric($znak)){ $yy.=1; if(strlen($yy)>"9"){ echo " - to jest cyfra - ".$znak; $liczba.=$znak; } } } echo "".$liczba; zrobiłem coś takiego ale chyba to jest zbyt chaotyczne chociaż działa . podoba mi się jednak - preg_match_all - dziękuję za wskazówkę .zaraz to wciągnę do skryptu .