Witam
Chciałbym dowiedzieć się paru rzeczy nt. menedżerów reklam typu phpAdsNew, OpenAds, Max Media Manager itp.
1. Co w ogóle daje zastosowanie takiego menedżera, w porównaniu do prostej klasy przełączającej wg zaimplementowanych kryteriów tekst kodu reklamy?
2. Który z takich menedżerów uważacie za najlepszy i dlaczego? Czy są jakieś inne, ciekawe, których nie wymieniłem?
3. Jak wygląda kwestia obciążenia serwera generowanego przez sam menedżer?
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.
Patryk
Menedżery reklam
Witam
Chciałbym dowiedzieć się paru rzeczy nt. menedżerów reklam typu phpAdsNew, OpenAds, Max Media Manager itp.
1. Co w ogóle daje zastosowanie takiego menedżera, w porównaniu do prostej klasy przełączającej wg zaimplementowanych kryteriów tekst kodu reklamy? 2. Który z takich menedżerów uważacie za najlepszy i dlaczego? Czy są jakieś inne, ciekawe, których nie wymieniłem?
Any User pisze:
nic w sumie.
oprócz rozdzielenia aplikacji od adserwera i wygody.
no, i oczywiście to zalezy od tego co rozumiesz pod pojeciem "zaimplementowanych".
z tego co sie orietuje phpAdsNew, OpenAds i Max Media Manager to zgrubsza rózne wersje tej samej aplikacji.
Z tego co sobie przypominam to Max Media Manager był projektowany właśnie głównie z myślą o dużych adserwerach.
a propos pytania z watku o javascripcie:
> No dobra, ale ten soft trzeba czymś nakarmić, tak? > A raczej nie chce mi > się wierzyć w to, że właściciel tej jednej strony > samodzielnie sprzedaje > reklamy. >
a mi to wlasnie tak wyglada
1. Co w ogóle daje zastosowanie takiego menedżera, w porównaniu do prostej klasy przełączającej wg zaimplementowanych kryteriów tekst kodu reklamy?
nic w sumie.
no, i oczywiście to zalezy od tego co rozumiesz pod pojeciem "zaimplementowanych". 3. Jak wygląda kwestia obciążenia serwera generowanego przez sam menedżer?
Z tego co sobie przypominam to Max Media Manager był projektowany właśnie głównie z myślą o dużych adserwerach.
No np. mam klasę, która się gdzieś tam odpala przy starcie aplikacji, po czym mam funkcję lub metodę statyczną, którą wrzucam wszędzie, gdzie się da do aplikacji, przy czym każde wywołanie odbywa się z parametrem specyficznym dla miejsca (np. "prawa_ramka_gora"). Następnie implementuję w klasie prostą logikę, która losowo zwraca-lub-nie kod reklamy, losując też dostawcę i inne elementy, oraz dbając, aby nie przekroczyć jednorazowej ilości reklam dozwolonej przez dostawcę.
Jeśli założymy, że to ma rotować tylko kody JavaScriptowe od AdSense i kilku innych dostawców reklamy w tym formacie, to sprawa jest prosta. Problem pojawia się, gdy próbujemy sami sprzedawać reklamy i robić to w sposób profesjonalny, czyli z podziałem na jakieś kanały, współczynniki itd. I takie coś jest w stanie rozwiązać menedżer reklam.
Czy dobrze rozumuję?
Dużych, tzn.?
nic w sumie.
no, i oczywiście to zalezy od tego co rozumiesz pod pojeciem "zaimplementowanych".
No np. mam klasę, która się gdzieś tam odpala przy starcie aplikacji, po czym mam funkcję lub metodę statyczną, którą wrzucam wszędzie, gdzie się da do aplikacji, przy czym każde wywołanie odbywa się z parametrem specyficznym dla miejsca (np. "prawa_ramka_gora"). Jeśli założymy, że to ma rotować tylko kody JavaScriptowe od AdSense i kilku innych dostawców reklamy w tym formacie, to sprawa jest prosta. Problem pojawia się, gdy próbujemy sami sprzedawać reklamy i robić to w sposób profesjonalny, czyli z podziałem na jakieś kanały, współczynniki itd. I takie coś jest w stanie rozwiązać menedżer reklam.
Czy dobrze rozumuję?
Dużych, tzn.?
Any User pisze:
właśnie idzie o *ilość* kryteriów i parametrów
Pokrótce. Z tym że nawet jak masz do wyswietlenia trzy własne swoje banery to i tak bym ci polecał zainstalowanie adserwera. Dla porządku.
*DUŻYCH*.