Stream seeking

pyt Q

Witam,
Przygotowując się do egzaminu na ZCE napotkałem pytanie testowe związane z potokami (stream): "You can determine if you can seek an arbitrary stream in PHP with the ___________ function"
Jaka funkcja odpowie mi czy stream jest "seekable"?

odp A

Jaka funkcja odpowie mi czy stream jest "seekable"? Mr Pear :

fseek ?
prosze cie powiedz ze nie zrozumiałem pytania to przeciez jest w pierwszym akapicie rozdziału "streams" manuala

odp A

fseek ?
prosze cie powiedz ze nie zrozumiałem pytania to przeciez jest w pierwszym akapicie rozdziału "streams" manuala
Chyba nie do końca o to chodzi. W manualu jest: "and may be able to fseek() to an arbitrary locations within the stream". pl.php.net/manual/en/ref.stream.php Czyli, z tego co zrozumiałem, na niektórych stream'ach można użyć fseek, a na innych nie. Moim zdaniem w pytaniu chodziło o funkcję, która sprawdzi czy na danym stream'ie można użyć fseek. Coś w stylu: stream_is_seekable(). Może ja źle rozumiem to pytanie?

odp A

Czyli, z tego co zrozumiałem, na niektórych stream'ach można użyć fseek, a na innych nie. Upon success, returns 0; otherwise, returns -1. Note that seeking past EOF is not considered an error. Mr Pear :
no właśnie
mój pierwsza myśl była taka że sprawdzasz czy fseek zwraca -1 przy offsecie ustawionym na 0, jezeli tak jest to nie mozna , a w przeciwnym
ale może bredze, nie upieram sie

Dodaj odpowiedź

Tytuł:

Mail: (w celu weryfikacji posta)