Zend Studio

pyt Q

Ok!, Ale jak otwierasz nowy projekt to zapisujesz bezpośrenio na FTP. Bo jak ja tworze nowy projek to moge zapisać lokalnie i utworzyć połączeni FTP dla projektu, ale nawet jak to zrobie to nic na FTPa nie ląduje.
Przemek pisze:
Tak, zapisuję bezpośrednio na FTP. W Z.S. 5.5 nie ma czegoś takiego jak "połączenie FTP dla projektu". Jest jedynie możliwość stworzenia jedynie _dysku_ sieciowego na którym pracujesz (prawie) jak lokalnie.
Zend Studiu 6 nie widziałem jeszcze, więc ciężko mi pomóc. Sądząc po nazwiae "połączenie FTP dla projektu" zakładam, że jest to jakiś interfejs do synchronizacji "lokalnego" projektu z "połączonym zasobem FTP", więc może musisz jeszcze wybrać jakąś opcję w stylu "synchronizuj zmiany". Poszperaj po menu. W każdym razie to tylko moje /wydaje mi się/.

odp A

Przemek pisze: witam, Zainstalowałem OpenSuse 11 i włączyle serwer Apache2. Jak wiadomo pliki PHP bedą wykonywane w katalogu /srv/www/htdocs jak również dla poszczególnych użytkowników w katalogach public_html.
Nie ma żadnego prawa nakazującego tam właśnie przechowywanie plików serwowanych przez Apache. Ja na Twoim miejscu skonfigurowałbym sobie vhost'a, który wskazywałby na wybrany przez Ciebie katalog publiczny projektu. Dobrą praktyką jest, żeby document_root takiego vhosta nie wskazywało bezpośrednio na katalog projektu, ale na np. katalog public w takim projekcie, w którym będą jedynie pliki bezpośrednio otwierane przez przeglądarkę, a nie będzie tam bibliotek, konfiguracji i innych rzeczy, które nie są tam niezbędne. PHP i tak się do nich dostanie. To jednak zależy od Ciebie i Twojego projektu.
Dodatkowo potrzebujesz w /etc/hosts odpowiedniego wpisu, żeby przeglądarka wiedziała jak się dostać do vhosta.
My w Zend Studio 5.5 (pod wingrozą) używamy innej konfiguracji: Napędy zamontowane są przez sftp (file - add Ftp server) lub sambę (zależnie od lokalizacji członka zespołu, samba tylko lokalnie).
To są "kopie robocze" zaciągnięte z SVN. Każdy programista ma własną, ją zmienia i sprawdza jej działanie na własnym VHOSTcie. Po commit'cie zmian do repozytorium SVN, odpowiedni skrypt update'uje naszą główną kopię developerską - tam testujemy czy nasze zmiany współgrają ze sobą. Jeśli tak, to dopiero z tamtąd jest upload na server produkcyjny.
Nawet jeśli nie masz kilkuosobowego zespołu polecam użycie systemu kontroli wersji, czy to svn, czy git, to już kwestia gustu/doświadczenia/widzimisiów. Możliwość cofnięcia się do wersji sprzed kilku godzin/dni jest zawsze przydatna.
Jeszcze pytanie dotyczące frameworków.
Nie moge uruchomić nawet pustego projektu zend framework.
Tworzę nowy Zend Framework Projekt i pojawiają się błedy w odnajdowanu plików. Nie rozumiem dlaczego. Wygenerowany przez Zenda kod wskazuje na Frameworki znajdujące sie (gdzieśtam) i wskazane podczas tworzenia projektu.
Czemu to nie chce działać. Tworze projekt tak samo jak na Video Demo na stronie Zenda.
Mogę sam przekopiować Zend FrameWorka i w php.ini dodać include ale to nie ma sensu bo debuger nie będzie działać, a pozatym Zend Ma Jeszcze wiele innych dodatków które też zapewne nie będą działać.
Przemek

SWilk pisze:

odp A

Kod php wygenerowany przez ZendStudio przy dodawaniu nowego projektu Zend FrameWork (plik index.php ten uruchamiam)
<?php /** * My new Zend Framework project * * @author * @version */
set_include_path('.' . PATH_SEPARATOR . '../library' . PATH_SEPARATOR . './application/default/models/' . PATH_SEPARATOR . get_include_path()); require_once 'Zend/Controller/Front.php'; require_once 'Zend/Layout.php';
// Setup controller $controller = Zend_Controller_Front::getInstance(); $controller->setControllerDirectory('../application/default/controllers'); $controller->throwExceptions(false); // should be turned on in development time
// bootstrap layouts Zend_Layout::startMvc(array( 'layoutPath' => '../application/default/layouts', 'layout' => 'main' ));
// run! $controller->dispatch(); ?>
W konsoli wyskakuje błąd
Compile Error: /srv/www/htdocs/myweb/iam/html/index.php line 10 - require_once(): Failed opening required 'Zend/Controller/Front.php' (include_path='.:../library:./application/default/models/:.:/usr/share/php5:/usr/share/php5/PEAR')
błąd dotyczy lini:
require_once 'Zend/Controller/Front.php';
Ale jak wejde w include path dla mojego projektu to mam ścieżkę podaną:
/home/username/Zend/ZendStudioForEclipse-6.0.1/plugins/org.zend.php.framework.resource_6.0.1.v/resources/ZendFramework_1.5/
i kieruje ona do faktycznych plików.
Dodałem w php.ini includa na tą ścieżkę i też nic (chociaż nie powinienem nić do php.ini wpisywać)

odp A

Witam, Jaką książkę polecacie do nauki Zend Studio i do Zend Framework ?
Przemek

Dodaj odpowiedź

Tytuł:

Mail: (w celu weryfikacji posta)