float, decimal ?

pyt Q

Artur Muszyñski pisze: /ciach/ Je¶li chodzi o b³êdy zaokr±gleñ przy float, to ¶pij spokojnie. To znaczy? Bed± czy nie bêd±? Oczywi¶cie bêd±, przy odpowiednim wolumenie danych i du¿ej gradacji - i to ogromne Aczkolwiek, to zale¿y co dla kogo jest ogromne :)
wloochacz pisze:
To siê zaokr±gli (oczywi¶cie te¿ na pa³ê, kto by ksi±¿ki czyta³, kodowac trzeba) ;)
Potem wychodzi sklep internetowy (adresu nie podam bo ch³opaków lubiê) gdzie po³owa cen wygl±da tak:
160.01

odp A

wloochacz pisze: Artur Muszyński pisze: /ciach/ Jeśli chodzi o błędy zaokrągleń przy float, to śpij spokojnie. To znaczy? Bedą czy nie będą? Oczywiście będą, przy odpowiednim wolumenie danych i dużej gradacji - i to ogromne Aczkolwiek, to zależy co dla kogo jest ogromne :)
To się zaokrągli (oczywiście też na pałę, kto by książki czytał, kodowac trzeba) ;)
Potem wychodzi sklep internetowy (adresu nie podam bo chłopaków lubię) gdzie połowa cen wygląda tak:
160.01
Dnia -04-07, wto o godzinie 16:35 +, Jacek Czerwinski pisze:
Jak to ostatnio określili. "gderanie starego zgreda działa to nie narzekaj" :) A tak już śmiertelnie poważnie to powala mnie liczenie kasy na floatach jeśli floaty są OK, to po co zrobili typ decimal/numeric w standardzie? Potem pojawiają się błedy zupełnie znikąd i sie faktury rozjeżdżają zgodnie z myślą życiową pewnego człowieka: "baza zawsze się rozjedzie".

odp A

albert pisze: witam, na grupie BD nie udalo mi sie uzyskac satysfakcjonujacej odpowiedzi, moze tu bede mial wiecej szczescia :) w jakim polu najlepiej przechowywac dane o powierzchni mieszkania jesli chodzi o pozniejsze latwiejsze wyszukiwanie wierszy w okreslonym przedziale? float , double,decimal czy numeric ?
Je¶li chodzi o b³êdy zaokr±gleñ przy float, to ¶pij spokojnie.

U¿ytkownik "Artur Muszyñski" napisa³ w wiadomo¶ci
ale ja nic nie bede zaokraglal w tym polu bedzie tylko info o powierzchni mieszkania

odp A

Dnia -04-07, wto o godzinie 16:35 +, Jacek Czerwinski pisze: wloochacz pisze: Artur Muszyński pisze: /ciach/ Jeśli chodzi o błędy zaokrągleń przy float, to śpij spokojnie. To znaczy? Bedą czy nie będą? Oczywiście będą, przy odpowiednim wolumenie danych i dużej gradacji - i to ogromne Aczkolwiek, to zależy co dla kogo jest ogromne :)
To się zaokrągli (oczywiście też na pałę, kto by książki czytał, kodowac trzeba) ;) Potem wychodzi sklep internetowy (adresu nie podam bo chłopaków lubię) gdzie połowa cen wygląda tak:
160.01
Jak to ostatnio określili. "gderanie starego zgreda działa.. to nie narzekaj" :) A tak już śmiertelnie poważnie to powala mnie liczenie kasy na floatach jeśli floaty są OK, to po co zrobili typ decimal/numeric w standardzie? Potem pojawiają się błedy zupełnie znikąd i sie faktury rozjeżdżają zgodnie z myślą życiową pewnego człowieka: "baza zawsze się rozjedzie".
szymon pisze: To nie jest kodowanie, tylko wyrobnictwo marnej jakości ;)
Stary zgred zazwyczaj narzeka, bo wie że to "działanie" się ślicznie wypitoli za chwilę lub przynajmniej jest duża szansa na to ;-)
Szymon skąd Ty czerpiesz wzorce? Twoje przypowieści mnie bawią i są nawet całkiem błyskotliwe, ale ja jako stary zgred piym w łeb takiego, który tak twierdzi jak napisałeś, że hej! :) Po co zrobili typy stałoprzecinkowe? Mnie o tym uczyli w szkole średniej ale to była szkołą o profilu "programowanie" - jaki odsetek piszących w PHP ma formalne wykształcenie informatyczne? Nie twierdzę, że jest niezbędne, pod warunkiem, że człowiek chce się nauczyć a nie klepać (sorry - robić copy/paste) coś tam

Dodaj odpowied¼

Tytu³:

Mail: (w celu weryfikacji posta)