Witam,
Proszę o opinie na temat budowy stron www opartych na CMS zgodnych ze standardami (a przede wszystkim opartej na beztabelkowej strukturze, czyli na CSS'ie (div'ach)),
Szukam elastycznego CMS'a do budowania niedużych stron/serwisów, który umożliwia beztabelkową budowę całej witryny. Na razie, poznałem XOOPS, ale sporo trzeba sie napracować by pozbyć się tabel z modułów i templejtek. Może macie jakieś doświadczenia z innymi CMS'ami, które są elastyczne i dają się dostosować. Nie chcę tracić czasu na grzebanie się w coraz innym systemie, by przekonywać się, że nic z tego nie będzie, a chetnie zainteresuje sie takim, który pozsada beztabelkową alternatywę. Pół roku temu próbowałem na Joomli, ale pewne tabele nie dawały się zastąpić, nie wiem jak jest teraz (może jakaś wersja nowa/stabilna już to umożliwia?).
dzięki za sugestie, linki i inne formy "oświecenia". cukier
CMS - bez tabel - propozycje, przykłady, sposoby
Witam, Proszę o opinie na temat budowy stron www opartych na CMS zgodnych ze standardami (a przede wszystkim opartej na beztabelkowej strukturze, czyli na CSS'ie (div'ach)), Szukam elastycznego CMS'a do budowania niedużych stron/serwisów, który umożliwia beztabelkową budowę całej witryny. Na razie, poznałem XOOPS, ale sporo trzeba sie napracować by pozbyć się tabel z modułów i templejtek. Może macie jakieś doświadczenia z innymi CMS'ami, które są elastyczne i dają się dostosować. Nie chcę tracić czasu na grzebanie się w coraz innym systemie, by przekonywać się, że nic z tego nie będzie, a chetnie zainteresuje sie takim, który pozsada beztabelkową alternatywę. Pół roku temu próbowałem na Joomli, ale pewne tabele nie dawały się zastąpić, nie wiem jak jest teraz (może jakaś wersja nowa/stabilna już to umożliwia?). dzięki za sugestie, linki i inne formy "oświecenia". cukier
"cukier"
aż tak ci te tableki przeszkadzają? wprawdzie niektórzy zalecają używanie div-ów zamiast tabel, ale to nie religia i nie zgrzeszysz jak użyjesz tabeli ;-)
Witam,
Proszę o opinie na temat budowy stron www opartych na CMS zgodnych ze standardami (a przede wszystkim opartej na beztabelkowej strukturze, czyli na CSS'ie (div'ach)),
Szukam elastycznego CMS'a do budowania niedużych stron/serwisów, który umożliwia beztabelkową budowę całej witryny. Drupal to ma, z tym że daje być może nieco mniej (nieco inaczej) w swoim kernelu, jeśli porównac np. do Joomli. Daje mniej ale ma zdrowszą ideę. I bardzo ciekawy design treści (Contentu).
Układ beztabelkowy zdecydowanie tak, do tego stopnia, że prosta wymianą skórki chodzi to na mobilach (komórki/palmy)
aż tak ci te tableki przeszkadzają? wprawdzie niektórzy zalecają używanie div-ów zamiast tabel
Piotr Borowski:
Przypomnę tylko że mamy już XXI wiek i nie jest tak, że "niektórzy zalecają używanie divów", a raczej "nikt przy zdrowych zmysłach nie używa tabel, żeby ułożyć elementy na stronie".
..pk.