No tak mozna tak zrobic, ale nie jest to rozwiazani W tym przykladowym kodzie, w tabeli sa 2 pola. Tutaj mozna kombinowac. Ale co jesli tych pol bedzie np 25? Siedz wtedy i sprawdzaj gdzie jest blad. Powinien byc sposob na to, zeby PDO zwrocilo taka informacje tylko po prostu nie moge go znalezc.
banzi pisze: Ale co tu ma PDO zwracać? To twój błąd a nie sterownika czy bazy. Wykonuje się zapytanie zgodnie z tym na co sam zezwalasz. Tu się raczej podstawy PHP kłaniają. Koniec. Kropka. echo gettype($niema); php.net/manual/en/language.types.null.php
PDO - wyrzucenie przygotowanego zapytania SQL
Ale co tu ma PDO zwracać? To twój błąd a nie sterownika czy bazy. Wykonuje się zapytanie zgodnie z tym na co sam zezwalasz. Tu się raczej podstawy PHP kłaniają. Koniec. Kropka. Nie bez znaczenia jest powiedzieć, że Czołowa Baza Danych (tm) (c) by MySQL-Lab lubi ukrywać błędy czy naruszenia zasad. Chyba ciągle jest tak, że np.wpisanie za długiego stringa w pole (jak mi to kiedyś wybrało piórka!) jest błędem na wszystkich innych bazach, a cichutko na MySQL jest obcinane. Pewnie za to jest lubiana ;)
banzi pisze: No tak mozna tak zrobic, ale nie jest to rozwiazani W tym przykladowym kodzie, w tabeli sa 2 pola. Tutaj mozna kombinowac. Ale co jesli tych pol bedzie np 25? Siedz wtedy i sprawdzaj gdzie jest blad. Powinien byc sposob na to, zeby PDO zwrocilo taka informacje tylko po prostu nie moge go znalezc.
Ale co tu ma PDO zwracać? To twój błąd a nie sterownika czy bazy. Wykonuje się zapytanie zgodnie z tym na co sam zezwalasz.
Sir Jim pisze:
Co nie zmienia faktu, że pełną treść zapytania powinno się dać wyciągnąć. Osobiście nie bawiłem się bezpośrednio PDO, a teraz mam back to the past i koduję w php4 a php5 nie mam nawet pod ręką :-/ Tak, wiem, php4 jest kaput, ale nie mi decydować o wszystkim.
chester
Nie bez znaczenia jest powiedzieć, że Czołowa Baza Danych (tm) (c) by MySQL-Lab lubi ukrywać błędy czy naruszenia zasad. Chyba ciągle jest tak, że np.wpisanie za długiego stringa w pole (jak mi to kiedyś wybrało piórka!) jest błędem na wszystkich innych bazach, a cichutko na MySQL jest obcinane. Pewnie za to jest lubiana ;)
Jacek Czerwinski pisze:
Tyle że to znowu nie jest błąd bazy a człowieka który z jakiegoś powodu chce mieć takie "przepychanie". Z jednej strony to dobrze że mamy wybór (przykładowo IPB, buli się 150$ a przy składni STRICT nawet instalator nie chce ruszyć), z drugiej można powiedzieć że gdyby nie zezwalano na taki luz od początku mielibyśmy lepszy kod. Ale to samo można powiedzieć o PHP. Też każda kolejna wersja jest coraz bardziej restrykcyjna i wymaga większej dbałości od programisty.